Počas víkendu pre oteplenie stúpla hladina vodných tokov

27.02.2012 Celý región

Bratislava 27. februára (TASR) - Topenie snehu a ľadu cez víkend spôsobilo stúpanie hladín vodných tokov. Na niektorých miestach došlo k nahromadeniu ľadov a k ich pohybu. Vodohospodári situáciu monitorujú a kde je to technicky možné, sprietočňujú vodné toky.

Zvýšené stupne povodňovej aktivity boli vyhlásené na tokoch na severe Slovenska. \"Situáciu na mnohých miestach komplikujú ľadové zápchy,\" informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava. Na toku Kysuca v Čadci - Horelici, na rozhraní Dunajova a Kysuckého Lieskovca a v obci Povina naďalej ľadové zápchy vzdúvajú hladinu toku Kysuca. Vodohospodári v súčasnosti nedisponujú technickými prostriedkami, ktorými by mohli rozrušiť ľadovú masu. \"Ako krajné riešenie pripadá do úvahy riadený odstrel. V súčasnej situácii by však bol neúčinný, pretože v tokoch nie je dostatočné množstvo vody - po odstreloch by masa ľadu nemala ako odplávať,\" spresnil hovorca SVP.

V obci Petrová došlo k zahateniu toku Kamenca, čo spôsobilo vzdutie hladiny. \"V poobedňajších hodinách obec Petrová vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity,\" zdôraznil Machava.

Pracovníci SVP počas víkendu zasahovali aj v obci Oravská Lesná, kde pomocou ťažkej techniky odstraňovali ľadové kryhy a sprietočňovali tak tok rieky. Práce tu pokračujú aj dnes.

V povodiach Hrona a Ipľa prevláda vzostup vodných hladín, na povodiach riek Slaná a Rimava je v súčasnosti ustálenosť vodných hladín. Celkové zámrzy sa vyskytujú v povodí Rimavy. Voda tečie po ľade v Brezne na hornom Hrone, v Holiši a Salke na Ipli, v Bretke na Slanej a vo Vlkyni na Rimave. Na Slatine, strednom a dolnom Hrone a na Slanej je priebeh vodných hladín ovplyvnený aj manipuláciou na vodných dielach.
 

Vyberte región